News

Vitalera featured in local news for their role in changing remote patients monitoring for chronic diseases

Vitalera featured in local news for their role in changing remote patients monitoring for chronic diseases

Vitalera featured in the local news paper Metadata for thier role in changing remote patients monitoring for chronic diseases in our commitment to decrease the risk of readmission while delivering efficient care.

Digital Health Solutions, Thought Leadership
Member News

Vitalera featured in the local news paper Metadata for their role in changing remote patients monitoring for chronic diseases in our commitment to decrease the risk of readmission while delivering efficient care.

Els pacients crònics ja poden disposar de plans de salut personalitzats i ser atesos per videotrucada o xat per la seva doctora sense necessitat d’anar presencialment a l’hospital. Això és possible gràcies a Vitalera, una aplicació de telemedicina que realitza un seguiment en remot dels pacients crònics i crea alertes intel·ligents per prevenir un deteriorament en la malaltia. La plataforma es pot integrar en les històries clíniques, on es visualitzen les constants vitals del pacient. El projecte posa especial èmfasi en el monitoratge de biomarcadors digitals per tractar malalties habituals com la diabetis o patologies específiques en àrees mèdiques com la cardiologia, la pneumologia i, sobretot, l’oncologia.

La idea es remunta sis anys i mig, quan la CEO de Vitalera, Núria Pastor, va començar a fer recerca a l’Hospital del Mar Research Institute (IMIM) entrevistant malalts crònics. Arran d’aquestes converses, es va adonar que hi havia una gran necessitat de millorar l’atenció del pacient en el sistema sanitari, perquè segons explica la fundadora del projecte, existeixen dos grans problemes. El primer és degut al fet que “els malalts crònics accedeixen abans a una visita amb una investigadora que no amb el CAP”, comença dient l’experta. I el segon motiu és per la falta d’informació que reben aquestes persones, ja que “durant el procés de seguiment es perd molta informació entre cada consulta”, i al final,“els pacients crònics tenen poc control de la seva malaltia”, acaba.

Amb aquests testimonis a la mà, va decidir que era el moment oportú de crear una eina digital per vigilar a distància la salut dels afectats. La solució va ser un “programari mèdic que permet al professional seguir els diferents biomarcadors i constants vitals com el ritme cardíac, la pressió sanguínia, el pes, la saturació d’oxigen, o els nivells de glucosa, i això facilita una informació rellevant”, detalla la fundadora.

Vitalera connecta les dades de qualitat del pacient a través del telèfon mòbil, la tauleta o l’ordinador, des de qualsevol lloc i moment. Aquests dispositius recullen la informació i s’envia automàticament al centre mèdic. Segons la CEO del projecte, les dades de qualitat són totes aquelles que provinguin directament del dispositiu mèdic del pacient, no serveixen les trucades telefòniques. Un cop s’han integrat aquests valors, gràcies als algoritmes, el sistema connecta les dades vitals, s’analitzen en temps real i alerta a l’equip clínic o assistencial si hi ha algun valor preocupant.

Alleugerar les tensions del sistema sanitari

La tecnologia emprada a Vitalera permet anticipar-se als episodis de recaiguda dels pacients evitant que aquests no hagin d’anar corrents a urgències en el cas d’un deteriorament en la malaltia. Gràcies al seu sistema d’aprenentatge amb algoritmes, també fa més fàcil la feina del metge, perquè “alleugera les tasques de trucar personalment a cadascun d’ells”, desvela. Tot i això, vol deixar ben clar que “aquest tipus de solucions mèdiques mereixen ser tractades amb rigorositat, és a dir, totes les dades han de venir directament del pacient i han de ser de qualitat”. Per exemple, ”es pot fer servir com a dada una foto del dispositiu mèdic de l’usuari, però no d’un bot”, emfatitza.

La plataforma no se centra exclusivament en l’anàlisi de recaigudes amb IA, també permet observar si hi ha alguna interacció amb fàrmacs que puguin afectar el pacient. Les persones poden fer fotos de les seves dades i penjar-les a la plataforma, de manera que si hi ha una descompensació, surt una alerta al correu del professional indicant que aquell pacient ha tingut una alteració.  Aquesta funció, que és una novetat que s’ha introduït en els últims mesos, “ha estat de gran utilitat”, recalca la CEO, perquè així “el professional mèdic pot anar taquejant la medicació de l’usuari”. En l’aplicació, això permet” actuar de manera ràpida i evitar que el pacient entri a urgències davant d’una insuficiència cardíaca”, comenta. Gràcies a tots aquests processos, els metges dels hospitals tenen a la seva disposició una informació “molt valuosa” per poder atendre els pacients sense haver de “tensar el sistema sanitari”, indica Pastor.

Gràcies a un estudi que s’ha fet a l’hospital de Torrevella (Alacant) s’ha demostrat que el recull de dades de qualitat ha ajudat al fet que es redueixin fins a un “40% els reingressos en l’hospital, i un 33% de visites d’emergència”, celebra Pastor. En un centre mèdic de Bucharest, alguns dels pacients han tornat a gaudir a poc a poc de la quotidianitat de sortir a caminar i, fins i tot, de realitzar esport. “Estem parlant de gent que pateix insuficiència cardíaca, i que, per tant, el seu cor no funciona bé”, recorda.

En general, “les eines de telemedicina han tingut una millor comprensió del que es fa en un sector com el de la medicina, perquè és molt tradicional i conservador”, lamenta la seva fundadora. Malgrat això, es pot dir que,”la covid-19 en part va permetre entendre que les coses es poden fer de maneres diferents”, celebra Pastor.

Els serveis de Vitalera s’apliquen en diversos hospitals de Catalunya entre els quals destaquen El Clínic (Barcelona) i el Trueta (Girona), i a l’Estat Espanyol, el Ramón y Cajal (Madrid) i el de Torrevella (Alacant).

You can read the full article in Catalan featured in Metadata here.

NEWS​

Related News

Vitalera featured in local news for their role in changing remote patients monitoring for chronic diseases

1 Oct 2024
Vitalera featured in the local news paper Metadata for thier role in changing remote patients monitoring for chronic diseases in our commitment to dec...

eHealthPass Shines at the European IHE Connectathon in Trieste

1 Oct 2024
The eHealthPass.CDR once again underwent rigorous testing during this year’s European IHE Connectathon held in the charming city of Trieste. In additi...

Leeds shapes future healthcare by partnering in data and digital tech

1 Oct 2024
The richness of data combined with innovative digital health technologies and strong partnership working are transforming health and care in Leeds, ac...

Slovenian umbrella patient association ZOPS changing the culture of safety of the Slovenian healthcare system

1 Oct 2024
Patient Organisations Association of Slovenia (ZOPS) presented the conclusions of the successfully held Expert Conference on Monday 16 September, the ...

Sagun awarded Chevening scholarships

1 Oct 2024
Sagun Paudel, founder of Public Health Update (Member of the Global Health Connector) started a MSc in Health Policy, Planning and Financing (MSc HPPF...

The Hyperbaric Center: a new hope for neurodegenerative diseases

1 Oct 2024
In the near future, neurodegenerative diseases will be the second leading cause of death after cancer and cardiovascular diseases. Discover how an inn...

Become a member

Join ECHAlliance to amplify your organisation’s message, grow your networks, connect with innovators and collaborate globally.
 
First name *
Last Name *
Email Address *
Country *
Position *
First name *
Last Name *
Email Address *
Country *
Position *